Google

Wróć   Forum akwarystyczne > Technika > Projekty DIY

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 02-07-2010, 08:45   #2351
Izziili
Senior Member
Akwarysta

Izziili is on a distinguished road
Domyślnie

Cena fajna, ciekawe jak to się spisuje, gdybyś kupił i potestował koło roku, to daj znać czy się sprawdza.

Izziili jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-07-2010, 18:25   #2352
already in use
Member
Od niedawna

already in use is on a distinguished road
Domyślnie

Cytat:
Napisał robosyn Zobacz post
Dzięki za szybką odpowiedz. ale nie tego oczekiwałem.
Skalar jest ok ma fajne funkcje i ostatnią rzeczą było by abym go odesłał.
Gotowy produkt jednak jest skierowany do laików jak telewizory i inny sprzęt elektroniczny, gdybym wiedział przed zakupem (a nie jest to 10 zł) że DIY oznacza tylko dla elektroników ze znajomością podstaw programowania, to raczej wydałbym niestety prawie dwa razy tyle i kupił bym firmowy sterownik. W kompie wysypałem windowsa, płyta ratunkowa poczytałem co i jak i śmiga jedyna strata to moje dokumenty.
Wiem jak mogą uprzykrzać życie klienci z byle głupstwem, sam tego doświadczam ale na tym polega profesjonalizm tłumaczyć nieraz jak dziecku z przedszkola rzeczy które dla mnie są śmieszne i prozaiczne ale nie dla klienta którego to dotycz i jest zielony w te klocki. jeżeli wykonałem jakąś usługę to biorę odpowiedzialność aby klient był zadowolony.
Oczekuję jedynie pomocy abym mógł cieszyć się zaletami skalara.
W pierwszym wg. opisu jak na stronie odznaczyłem zakres pomiary ph i przestał mierzyć ph.
A z drugim zrobiłem to samo co z pierwszym i wysypał się soft, to kiedy namieszałem w sofcie?. jakbym nie przeczytał że należy w konfiguratorze odznaczyć zakres ph to nie brałbym sie za podłączanie do kompa. jeżeli wszystkie ustawienia są dostępne na panelu to powinna być możliwość ustawienie zakresu ph i taki laik jak ja nie kombinował by z podłączaniem do kompa i po kłopotach z głupimi i śmiesznymi telefonami
Wszystko na stronie skalara jest jasno napisane. Od wykazu elementów aż przez fuse bity aż po wgrywanie softu.

Moim hobby jest elektronika, włącznie z mikrokontrolerami.
Skalara złożyłem sam, kupując tylko płytkę i działał. Piszę działał, ponieważ obecnie niestety leży w szafie i czeka na lepsze czasy.

Nikt też nie każe Koledze znać podstaw programowania czy elektroniki.

Z drugiej strony jeśli Skalar miałby mieć możliwość "wyklikania" to wyświetlacz musiałby by być 15 calowy.

To są z resztą uroki elektroniki, alby z dużego zrobić małe ale tak samo użyteczne.

Шанс аварии абсолютно минимальный, приблизительно такая как что тебя попадёт метеорит!

already in use jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-08-2010, 11:00   #2353
malinpl
Junior Member
Nowy

malinpl is on a distinguished road
Domyślnie

hej a czy ltps moglby mo podpowiedziec co w tym temacie zrobic ? a minaowicie, udalo mi się przeprowadzić kalibracje sprzetowa w buforze ph9, ustawilem zgodnie z instrukcja w gornym wierszu mam 30100, w dolnym 1880, laduje soft 9.51 wchodze w kalibracje sondy Ph, i mam caly czas RAW0 :/ juz nie wiem o co chodzi :/
malinpl jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-11-2010, 22:50   #2354
CraNcH^MS
Member
Od niedawna

CraNcH^MS is on a distinguished road
Domyślnie

Jak sprawdzić czy statecznik 1-10V jest sprawny. Czy można najzwyklej na weście 1-10V podać napięcie w zakresie 1-10V?

Jaka wersja softu dla skalara obsługuje stateczniki 1-10V? Ja mam wersję softu 9.5.1 i funkcja ściemniania nie działa. Na wyściu w skalarze mam jedynie napięcie 1,12V.

Co może być przyczyną braku działania funkcji ściemniania?
CraNcH^MS jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-11-2010, 22:59   #2355
wojtasw
Member
Od niedawna

wojtasw is on a distinguished road
Domyślnie

Witam
Cytat:
Napisał CraNcH^MS Zobacz post
Jak sprawdzić czy statecznik 1-10V jest sprawny. Czy można najzwyklej na weście 1-10V podać napięcie w zakresie 1-10V?

Jaka wersja softu dla skalara obsługuje stateczniki 1-10V? Ja mam wersję softu 9.5.1 i funkcja ściemniania nie działa. Na wyściu w skalarze mam jedynie napięcie 1,12V.

Co może być przyczyną braku działania funkcji ściemniania?
Sprawdzić możesz w prosty sposób potencjometr z 10k i powinno działać lub podać napięcie.
Podłącz odwrotnie przewody te do skalara i zobacz wtedy.

Pozdrawiam
WojtasW
wojtasw jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-12-2010, 19:22   #2356
woszu
Junior Member
Nowy

woszu is on a distinguished road
Domyślnie

Panie konstruktoru skalaru zdradź jakieś info na temat nowej wersji sterownika... Już od czerwca bodajże słychać że "będzie już wkrótce", potem padał termin "na gwiazdkę", a tu się luty kończy i nic nie wiemy;]
Jesteśmy głodni......
woszu jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-13-2010, 09:06   #2357
morswin
Junior Member
Nowy

morswin is on a distinguished road
Domyślnie

Witam

Mam Skalara w wersji 8 i mam problem z pH, cały czas pokazuje mi RAW 1023 czy sonda podłączona czy nie. Jak przeczytałem w instrukcji jeżeli RAW jest ponad 1000 to trzeba dokonać jakiś przeróbek w obwodzie pH metru, tylko co i jak?
morswin jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-13-2010, 23:58   #2358
CraNcH^MS
Member
Od niedawna

CraNcH^MS is on a distinguished road
Domyślnie

Cytat:
Napisał wojtasw Zobacz post
Sprawdzić możesz w prosty sposób potencjometr z 10k i powinno działać lub podać napięcie.
Podłącz odwrotnie przewody te do skalara i zobacz wtedy.
Same światła odpaliły (sprawdzałem potencjometrem i ściemnianie działa), niestety gdy podłącze przewód 1-10 do Skalara to świetlówki zostają ściemnione.

Dlaczego miałbym przewody łączyć odwrotnie, nie spalę czegoś?
(-) z statecznika mam podłączony z masą skalara, natomiast (+) z statecznika z (+) w Skalarze.

Czy kanał A poda mi napięcie na świetlówkę podczas używania świateł nocnych?
CraNcH^MS jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-14-2010, 13:43   #2359
wojtasw
Member
Od niedawna

wojtasw is on a distinguished road
Domyślnie

Witam
Cytat:
Napisał CraNcH^MS Zobacz post
Same światła odpaliły (sprawdzałem potencjometrem i ściemnianie działa), niestety gdy podłącze przewód 1-10 do Skalara to świetlówki zostają ściemnione.

Dlaczego miałbym przewody łączyć odwrotnie, nie spalę czegoś?
(-) z statecznika mam podłączony z masą skalara, natomiast (+) z statecznika z (+) w Skalarze.

Czy kanał A poda mi napięcie na świetlówkę podczas używania świateł nocnych?
Nie wiem jak jest u Ciebie ja nie mam + - na stateczniku ale w jednej pozycji działa a odwrotnie właśnie gasną.
Kanał A wyłącza się o godzinie jaką ustawisz jako OFF a ok 20 min wcześniej zaczynają przygasać świetlówki potem zapalają się LEDy

Pozdrawiam
WojtasW
wojtasw jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 02-15-2010, 14:00   #2360
solek01
Junior Member
Nowy

solek01 is on a distinguished road
Domyślnie

Po przeróbce z 5.2 na v9 rs232 działa ale phmetr wskazuje cały czas dolną wartość zakresu 4,0 lub 7,0 w zależności od wesji softu i nie zmienia sie nic nawet jak podepne symulator sondy i daje na wyjście ph napięcie od -150 do 200 mv Jak sprawdzić czy phmetr jest ok
W konfiguratorze również niemoge wybrać adresu układu ADS1110
W jaki sposób atmega dostaje sygnał z phmetru bo po schemcie niemoge dojść Jak sprawdzić czy układ tl074p icl7660cpa są OK?? z góry dzięki za pomoc.
solek01 jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania