|
|
|
#2351 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cena fajna, ciekawe jak to się spisuje, gdybyś kupił i potestował koło roku, to daj znać czy się sprawdza.
|
|
|
|
|
|
#2352 | |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Cytat:
Moim hobby jest elektronika, włącznie z mikrokontrolerami. Skalara złożyłem sam, kupując tylko płytkę i działał. Piszę działał, ponieważ obecnie niestety leży w szafie i czeka na lepsze czasy. Nikt też nie każe Koledze znać podstaw programowania czy elektroniki. Z drugiej strony jeśli Skalar miałby mieć możliwość "wyklikania" to wyświetlacz musiałby by być 15 calowy. To są z resztą uroki elektroniki, alby z dużego zrobić małe ale tak samo użyteczne.
|
|
|
|
#2353 |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
hej a czy ltps moglby mo podpowiedziec co w tym temacie zrobic ? a minaowicie, udalo mi się przeprowadzić kalibracje sprzetowa w buforze ph9, ustawilem zgodnie z instrukcja w gornym wierszu mam 30100, w dolnym 1880, laduje soft 9.51 wchodze w kalibracje sondy Ph, i mam caly czas RAW0 :/ juz nie wiem o co chodzi :/
|
|
|
|
|
|
#2354 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Jak sprawdzić czy statecznik 1-10V jest sprawny. Czy można najzwyklej na weście 1-10V podać napięcie w zakresie 1-10V?
Jaka wersja softu dla skalara obsługuje stateczniki 1-10V? Ja mam wersję softu 9.5.1 i funkcja ściemniania nie działa. Na wyściu w skalarze mam jedynie napięcie 1,12V. Co może być przyczyną braku działania funkcji ściemniania? |
|
|
|
|
|
#2355 | |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Witam
Cytat:
Podłącz odwrotnie przewody te do skalara i zobacz wtedy. Pozdrawiam WojtasW |
|
|
|
|
|
|
#2356 |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
Panie konstruktoru skalaru zdradź jakieś info na temat nowej wersji sterownika... Już od czerwca bodajże słychać że "będzie już wkrótce", potem padał termin "na gwiazdkę", a tu się luty kończy i nic nie wiemy;]
Jesteśmy głodni...... |
|
|
|
|
|
#2357 |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
Witam
Mam Skalara w wersji 8 i mam problem z pH, cały czas pokazuje mi RAW 1023 czy sonda podłączona czy nie. Jak przeczytałem w instrukcji jeżeli RAW jest ponad 1000 to trzeba dokonać jakiś przeróbek w obwodzie pH metru, tylko co i jak? |
|
|
|
|
|
#2358 | |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Cytat:
Dlaczego miałbym przewody łączyć odwrotnie, nie spalę czegoś? (-) z statecznika mam podłączony z masą skalara, natomiast (+) z statecznika z (+) w Skalarze. Czy kanał A poda mi napięcie na świetlówkę podczas używania świateł nocnych? |
|
|
|
|
|
|
#2359 | |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Witam
Cytat:
Kanał A wyłącza się o godzinie jaką ustawisz jako OFF a ok 20 min wcześniej zaczynają przygasać świetlówki potem zapalają się LEDy Pozdrawiam WojtasW |
|
|
|
|
|
|
#2360 |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
Po przeróbce z 5.2 na v9 rs232 działa ale phmetr wskazuje cały czas dolną wartość zakresu 4,0 lub 7,0 w zależności od wesji softu i nie zmienia sie nic nawet jak podepne symulator sondy i daje na wyjście ph napięcie od -150 do 200 mv Jak sprawdzić czy phmetr jest ok
W konfiguratorze również niemoge wybrać adresu układu ADS1110 W jaki sposób atmega dostaje sygnał z phmetru bo po schemcie niemoge dojść Jak sprawdzić czy układ tl074p icl7660cpa są OK?? z góry dzięki za pomoc. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|