|
|
|
#1 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Witam wszystkich
Kurcze wydawało mi sie ze to jest dział DIY Akwarysta ze mnie żaden (jeszcze) - dopiero chce zacząć przygodę którą WY już od dłuższego pewnie czasu przeżywacie, natomiast moje hobby to również elektronika - Zatem Proponuje zbudować samemu kawałek elektroniki opartej na jakimś małym mikrokontrolerze wcale to nie takie trudne jak sie wydaje a zalety to może mieć takie... Sterowanie oświetleniem - załaczamy dowolny zestaw żródeł światła, na dzień na noc - jak i w jakiej kombinacji kto chce Sterowanie ogrzewaniem/pomiar temperatury Pomiar innych parametrów np PH Funkcje alarmowe ( i /lub przypominacze) i co jeszcze komu wyobraźnia podsunie. Koszty: mikrokontroler + płytka PCB - 30 zł US - typu zegar RTC (jeżeli chcemy programować jakieś czynnosci w czasie to sie przyda) -12 zł US - typu czujnik Temp - jeżeli byśmy chcieli realizować pomiar remperatury - 20 zł (cen czujników do badania np PH nie znam ale można się rozejrzeć) Przekaźniki (kazdy steruje "na rozkaz" od mikrokontrolera jednym urządzeniem na zasadzie włącz-wyłącz- czyli np źródło światła, grzałka) 5 zł/szt drobne elementy (rezystory, switche, diody, kwarc itp) 10 zł (max) Obudowa, złącza - następne 10 zł opcjonalnie wyświetlacz LCD - coby jakoś wyniki pomiarów dało sie odczytać Pozostaje napisać program na mikrokontroler, zaprojektować płytkę, złożyć urządzenie i gotowe Fakt wyjdzie drożej niż szumnie zwany "programatorem" kawałek szajsu z Tajwanu - ale za to DIY i takiego na 100% nie kupi się nigdzie Jeżeli tylko przedstawicie założenia do takiego projektu - mogę dla działu DIY takie urządzenie zaprojektować i oprogramować - kwestia około max miesiąca (praca we wolnym czasie) Kompletne wyniki (schematy, instrukcje, wsady dla mikrokontrolera) opublikuje tutaj - i każdy kto nie ma 2 lewych rąk mógłby sobie taki akwariowy komputerek zrobić EDIT To co przeczytaliście powyżej, zostało napisane w grudniu 2004 roku Zapraszam na oficjalną stronę projektu - www.skalar.akwamaniak.pl no i na ostatnie strony tego tematu. Wątek rozrósł się niemiłosiernie, co właśnie sobie dziś uzmysłowiłem - ciągnie się już kilka lat i jest to chyba najdłuższy i największy temat na tym forum ?
Portal projektu SKALAR Ostatnio edytowane przez loccutus ; 06-14-2009 o 12:20. |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Moderator
Rekin
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
czujnik poziomu cieczy czy wylania można śmiało do całości dołożyć jako opcję.
Może zróbmy tak - jeżeli uważacie że byłoby ciekawie coś takiego skonstruować (mi jest na ręke - bo to lubie i mam troszke czasu) to wypowiedzcie sie jakie funkcje powinno takie urządzenie realizować. Osobiście widze to tak: Podstawowe: Sterowanie oświetleniem (programowania stref czasowych) Sterowanie ogrzewaniem Pomiar Temperatury Prezentacja trybu pracy i wyniku pomiaru (LCD) Opcjonalnie: Pomiar PH -elektroda pomiarowa niestety jest droga bardzo - ale cała reszta - pryszcz zatem można to z powodzeniem do mikrokontrolera wpisać a dokupienie elektrody zostawić na "później" Czujka "powodziowa" no i nie wiem co jeszcze dołożyć - piszcie... |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Bardzo podoba mi sie ten pomysl i z niecierpliwoscia czekam na propozycje i wyniki. Sam jestem elektronikiem i ostatnio projektuje sterownik do silnikow krokowych, ktore wykorzystam do budowy podajnika pokarmu.
Moznaby bylo to zastosowac jako kolejny modul do tego co zaproponowales. |
|
|
|
|
|
#5 | ||
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#6 | |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
#7 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
dla mnie to czeski film :P ale fajnie ze temat ma zainteresowanie ,dawajcie zdjęcia swojej roboty jak ktoś to postanowi wykonać
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
heh - przeglądam kilka podobnych projektów - faktycznie ameryki nie odkryłem
Generalnie układy porobiły sie sporo tańsze od tamtych projektów i nie ma co sie bać o brak pamieci czy inne przeszkody - jak w tedy kilka odpowiedzi na problematyczne pytania: Do zaprogramowania procesora AVR potzreba komputera, wtyczki do portu LPT i kawałka 6 żyłowego kabla Sterowanie zaworem CO2 - nie widze problemu - elektrozawór można sterowac stanami włącz/wyłacz - chyba ze ktoś chce płynnego sterowania zaworem mechanicznym - moznaby spróbować zaprząc do roboty jakiegoś krokowca (pozdrawiam @rolandbelka) lub serwomechanizm - niestety urosną koszty a i nie bardzo wiem jak takie serwo "przyczepić" mechanicznie do zaworu butli. Części i podzespoły - są szalenie popularne dzisiaj wśród amatorów elektroniki i nie ma sie co przejmować kłopotami z zakupem - moge wskazać najtańsze w sieci sklepy Co do wykonania płytki PCB (drukowanej) - to moze być trudne (najtrudniejsze) ale znam i na codzien korzystam z usług zaprzyjaźnionej firmy która wykonuje profesjonalne płytki drukowane za niewielkie pieniądze" - tak że jeżeli coś powstanie - wystaczy kupić co bedzie na wykazie, zamówić płytke, lub wykonać samemu domowym sposobem - podam oczywiście kompletne HOWTO - bez dodatkowych inwestycji Zdjeć jeszcze nie ma czemu robic - ale jak tylko wyklarują sie założenia - zaprojektuje PCB i na jej podstawie wygeneruje wam widok 3D sprzetu |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
Cytat:
IMHO podstawowe, niezbędne funkcje komputera do akwa to: 1. sterowanie oświetleniem (programowania stref czasowych) - przynajmniej 2-3 niezależne wyjścia. 2. pomiar temperatury połączony ze sterowaniem ogrzewaniem - 1 wyj. 3. pomiar pH 4. prezentacja trybu pracy i wyniku pomiaru (LCD) Jako bardzo przydatne opcje 5. sterowanie zaworem CO2 (włącz/wyłącz dla zadanych wartości progowych pH) 6. sterowanie śmigłem powodzenia
|
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
Pasuje
co do serwa to też sie zgadzam że to raczej armata na wróble szczegóły techniczne - wybaczcie ale lama jestem jesli chodzi o akwarium w jakim przedziale wartości PH ma byc otwarty zawór butli ?? wiatrak - rozumiem ze chodzi o za gorąco pod pokrywą - zatem dochodzi pomiar temperatury powietrza pod klapą ?? (łacznie 2 punkty pomiarowe - woda, pod klapą) - próg w st C od którego odpalamy wiatraczek Mysle ze w poniedziałek, wtorek miałbym już gotowy schemat i wstępny projekt PCB... zobaczymy |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|