Google

Wróć   Forum akwarystyczne > Technika > Projekty DIY

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
stare 12-17-2004, 07:03   #1
loccutus
Senior Member
Rekin

loccutus is on a distinguished road
Domyślnie uP komputer akwariowy

Witam wszystkich

Kurcze wydawało mi sie ze to jest dział DIY

Akwarysta ze mnie żaden (jeszcze) - dopiero chce zacząć przygodę którą WY już od dłuższego pewnie czasu przeżywacie, natomiast moje hobby to również elektronika - Zatem

Proponuje zbudować samemu kawałek elektroniki opartej na jakimś małym mikrokontrolerze wcale to nie takie trudne jak sie wydaje a zalety to może mieć takie...

Sterowanie oświetleniem - załaczamy dowolny zestaw żródeł światła, na dzień na noc - jak i w jakiej kombinacji kto chce
Sterowanie ogrzewaniem/pomiar temperatury
Pomiar innych parametrów np PH
Funkcje alarmowe ( i /lub przypominacze) i co jeszcze komu wyobraźnia podsunie.

Koszty:
mikrokontroler + płytka PCB - 30 zł

US - typu zegar RTC (jeżeli chcemy programować jakieś czynnosci w czasie to sie przyda) -12 zł

US - typu czujnik Temp - jeżeli byśmy chcieli realizować pomiar remperatury - 20 zł

(cen czujników do badania np PH nie znam ale można się rozejrzeć)

Przekaźniki (kazdy steruje "na rozkaz" od mikrokontrolera jednym urządzeniem na zasadzie włącz-wyłącz- czyli np źródło światła, grzałka) 5 zł/szt

drobne elementy (rezystory, switche, diody, kwarc itp) 10 zł (max)

Obudowa, złącza - następne 10 zł

opcjonalnie wyświetlacz LCD - coby jakoś wyniki pomiarów dało sie odczytać - 30 - 40 zł (z podświetleniem droższy)

Pozostaje napisać program na mikrokontroler, zaprojektować płytkę, złożyć urządzenie i gotowe

Fakt wyjdzie drożej niż szumnie zwany "programatorem" kawałek szajsu z Tajwanu - ale za to DIY i takiego na 100% nie kupi się nigdzie

Jeżeli tylko przedstawicie założenia do takiego projektu - mogę dla działu DIY takie urządzenie zaprojektować i oprogramować - kwestia około max miesiąca (praca we wolnym czasie)
Kompletne wyniki (schematy, instrukcje, wsady dla mikrokontrolera) opublikuje tutaj - i każdy kto nie ma 2 lewych rąk mógłby sobie taki akwariowy komputerek zrobić

EDIT

To co przeczytaliście powyżej, zostało napisane w grudniu 2004 roku

Zapraszam na oficjalną stronę projektu - www.skalar.akwamaniak.pl no i na ostatnie strony tego tematu.
Wątek rozrósł się niemiłosiernie, co właśnie sobie dziś uzmysłowiłem - ciągnie się już kilka lat i jest to chyba najdłuższy i największy temat na tym forum ?

Ostatnio edytowane przez loccutus ; 06-14-2009 o 12:20.
loccutus jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-17-2004, 09:37   #2
jaroslawp
Moderator
Rekin

jaroslawp is on a distinguished road
Domyślnie

Cytat:
Napisał loccutus
[ut]Jeżeli tylko przedstawicie założenia do takiego projektu - moge dla działu DIY takie urządzenie zaprojektować i oprogramować - kwestia około max miesiąca (praca we wolnym czasie)
Kompletne wyniki (schematy, instrukcje, wsady dla mikrokontrolera) opublikuje tutaj - i każdy kto nie ma 2 lewych rąk mógłby sobie taki akwariowy komputerek zrobić
tu jest schemat i oprogramowanie do czujnika przelania http://www.triamond.prv.pl/

Pozdrawiam. Jarek.
jaroslawp jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-17-2004, 10:23   #3
loccutus
Senior Member
Rekin

Domyślnie

czujnik poziomu cieczy czy wylania można śmiało do całości dołożyć jako opcję.

Może zróbmy tak - jeżeli uważacie że byłoby ciekawie coś takiego skonstruować (mi jest na ręke - bo to lubie i mam troszke czasu) to wypowiedzcie sie jakie funkcje powinno takie urządzenie realizować. Osobiście widze to tak:

Podstawowe:
Sterowanie oświetleniem (programowania stref czasowych)
Sterowanie ogrzewaniem
Pomiar Temperatury
Prezentacja trybu pracy i wyniku pomiaru (LCD)

Opcjonalnie:
Pomiar PH -elektroda pomiarowa niestety jest droga bardzo - ale cała reszta - pryszcz zatem można to z powodzeniem do mikrokontrolera wpisać a dokupienie elektrody zostawić na "później"

Czujka "powodziowa"

no i nie wiem co jeszcze dołożyć - piszcie...
stare 12-17-2004, 10:37   #4
aRBi
Senior Member
Akwarysta

aRBi is on a distinguished road
Domyślnie

Bardzo podoba mi sie ten pomysl i z niecierpliwoscia czekam na propozycje i wyniki. Sam jestem elektronikiem i ostatnio projektuje sterownik do silnikow krokowych, ktore wykorzystam do budowy podajnika pokarmu.
Moznaby bylo to zastosowac jako kolejny modul do tego co zaproponowales.
aRBi jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-17-2004, 10:55   #5
iDDT
Senior Member
Akwarysta

iDDT is on a distinguished road
Domyślnie

Cytat:
Napisał loccutus
moge dla działu DIY takie urządzenie zaprojektować i oprogramować
coś takiego już dawno zostało zrobione. polecam zajrzeć do Elektronika dla wszystkich nr 12/2000 i 12/2003 . zresztą na googlach też jest parę odnośników np http://republika.pl/maciej_s20/v2/druga.html. nie zrozum mnie źle, nie zniechęcam cię do pracy. przeciwnie... do roboty opierając się na gotowych rozwiązaniach może stworzysz coś konkurencyjnego, bardziej funkcjonalnego.
Cytat:
każdy kto nie ma 2 lewych rąk mógłby sobie taki akwariowy komputerek zrobić
a co z wpisaniem progamu do pamięci?? trzeba by robić dodatkowo programator uP.

Aqua [Litre]: 4x71, 45, 25, 5x22
Apisto [Species]: A18, A38, A174, A175, A180, A188, A190, A208, A209, A211, A222, A234, A235
iDDT jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-17-2004, 11:00   #6
iDDT
Senior Member
Akwarysta

Domyślnie

Cytat:
Opcjonalnie:
Pomiar PH -elektroda pomiarowa niestety jest droga bardzo - ale cała reszta - pryszcz zatem można to z powodzeniem do mikrokontrolera wpisać a dokupienie elektrody zostawić na "później"
aż się prosi sterowanie zaworem do CO2 w zależności od pomiarów ph

Apisto [Species]: A18, A38, A174, A175, A180, A188, A190, A208, A209, A211, A222, A234, A235
stare 12-17-2004, 11:01   #7
noizex
Member
Od niedawna

noizex is on a distinguished road
Domyślnie

dla mnie to czeski film :P ale fajnie ze temat ma zainteresowanie ,dawajcie zdjęcia swojej roboty jak ktoś to postanowi wykonać
noizex jest nieaktywny   Odpowiedź z Cytatem
stare 12-17-2004, 11:48   #8
loccutus
Senior Member
Rekin

Domyślnie

heh - przeglądam kilka podobnych projektów - faktycznie ameryki nie odkryłem

Generalnie układy porobiły sie sporo tańsze od tamtych projektów i nie ma co sie bać o brak pamieci czy inne przeszkody - jak w tedy

kilka odpowiedzi na problematyczne pytania:

Do zaprogramowania procesora AVR potzreba komputera, wtyczki do portu LPT i kawałka 6 żyłowego kabla - oto cały programator. Oprogramowania darmowego w sieci jest do programowania tych procesorów w multum. Tak że wynikowy plik Hex każdy kto jak wyżej napisałem nie ma 2 lewych rąk bedzie mógł sobie do procka wrzucic.

Sterowanie zaworem CO2 - nie widze problemu - elektrozawór można sterowac stanami włącz/wyłacz - chyba ze ktoś chce płynnego sterowania zaworem mechanicznym - moznaby spróbować zaprząc do roboty jakiegoś krokowca (pozdrawiam @rolandbelka) lub serwomechanizm - niestety urosną koszty a i nie bardzo wiem jak takie serwo "przyczepić" mechanicznie do zaworu butli.

Części i podzespoły - są szalenie popularne dzisiaj wśród amatorów elektroniki i nie ma sie co przejmować kłopotami z zakupem - moge wskazać najtańsze w sieci sklepy
Co do wykonania płytki PCB (drukowanej) - to moze być trudne (najtrudniejsze) ale znam i na codzien korzystam z usług zaprzyjaźnionej firmy która wykonuje profesjonalne płytki drukowane za niewielkie pieniądze" - tak że jeżeli coś powstanie - wystaczy kupić co bedzie na wykazie, zamówić płytke, lub wykonać samemu domowym sposobem - podam oczywiście kompletne HOWTO - bez dodatkowych inwestycji - całość polutować wg opisu, wgrać oprogramowanie i cieszyć sie nowym gadżetem.

Zdjeć jeszcze nie ma czemu robic - ale jak tylko wyklarują sie założenia - zaprojektuje PCB i na jej podstawie wygeneruje wam widok 3D sprzetu
stare 12-17-2004, 12:26   #9
iDDT
Senior Member
Akwarysta

Domyślnie

Cytat:
Napisał loccutus
chyba ze ktoś chce płynnego sterowania zaworem mechanicznym - moznaby spróbować zaprząc do roboty jakiegoś krokowca (pozdrawiam @rolandbelka) lub serwomechanizm
nie przeginajmy w druga stronę . najważniejsze dla większości z nas są koszty i dostępność elementów do takiego ustrojstwa. wiem, że ludzie mają problem z zakupem w rozsądnej cenie zwykłych zaworów do CO2 typu włącz/wyłącz a co dopiero jakieś serwo. byłoby zbyt idealnie i drogo gdyby urządzenie miało taką funkcjonalność poza tym co powiedział by Lajon

IMHO podstawowe, niezbędne funkcje komputera do akwa to:

1. sterowanie oświetleniem (programowania stref czasowych) - przynajmniej 2-3 niezależne wyjścia.
2. pomiar temperatury połączony ze sterowaniem ogrzewaniem - 1 wyj.
3. pomiar pH
4. prezentacja trybu pracy i wyniku pomiaru (LCD)

Jako bardzo przydatne opcje
5. sterowanie zaworem CO2 (włącz/wyłącz dla zadanych wartości progowych pH)
6. sterowanie śmigłem zwłaszcza w lecie (włącz/wyłącz dla zadanych wartości progowych temperatury).

powodzenia

stare 12-17-2004, 13:00   #10
loccutus
Senior Member
Rekin

Domyślnie

Pasuje tego mi było trzeba

co do serwa to też sie zgadzam że to raczej armata na wróble chyba że korzystniej byłoby sterować podawaniem CO2 płynnie niż "binarnie" - leci nie leci

szczegóły techniczne - wybaczcie ale lama jestem jesli chodzi o akwarium

w jakim przedziale wartości PH ma byc otwarty zawór butli ??

wiatrak - rozumiem ze chodzi o za gorąco pod pokrywą - zatem dochodzi pomiar temperatury powietrza pod klapą ?? (łacznie 2 punkty pomiarowe - woda, pod klapą) - próg w st C od którego odpalamy wiatraczek

Mysle ze w poniedziałek, wtorek miałbym już gotowy schemat i wstępny projekt PCB... zobaczymy
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady postowania