|
|
|||||||
| Rejestracja | FAQ | Lista użytkowników | Grupy społecznościowe | Kalendarz | Szukaj | Dzisiejsze posty | Zaznacz wszystkie fora jako przeczytane |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#1 |
|
Senior Member
Weteran
![]() |
Witam,
Z racji posiadania akwarium 112 litrowego nosiłem się z chęcią ulepszenia filtracji w tym zbiorniku z dotychczasowej:Aquael fan 1 i Aquael fat 2[przebódowany tj dodatkowy pojemnik na ceramikę] na Aquael'a fat 2 i jakiś zewnętrzny filtr kubełkowy.Chwilowo z braku kasy kupno kubełka było odłożone. Jednak przez przypadek w moje ręce dostał się pojemnik,który postanowiłem wykorzystać do zrobienia filtra zewnętrznego.Koncepcja była taka: co mi szkodzi spróbować zrobić samemu Trochę się obawiałem czy uda mi się cokolwiek zrobić,ale sie udało Do produkcji zostały użyte materiały,które głownie miałem w domu. A więc: Pojemnik,który został wykorzystany to pojemnik w,którym były lizaki Chupa Chups,który uzyskałem w sklepie spożywczym.Ma on pojemność około 4,5L. A tak on wygląda: Od góry: ![]() Tak z boku: ![]() Tutaj zdjęcie przedstawia otwierane wieczko: ![]() i jeszcze jedno zdjęcie-tak wygląda otwarty pojemnik: ![]() To by było na tyle zdjęć użytego pojemnika. Jako głowicę użyłem filtr wewnętrzny Aquael mikro,ponieważ miałem go nie używanego i wykorzystywałem to co miałem pod ręką Użyty filtr : ![]() Jak się potem okazało podczas testów użyłem trochę za słabej głowicy i filtr musi być umieszczony na mniej więcej na wysokości lustra wody,ale wtedy śmiga jak nie wiem co.Gdy był niżej nie za bardzo mógł wypompować wodę z pojemnika do akwarium.Jaki z tego morał :trzeba było użyć jakiegoś powerheada ale nie chciałem za bardzo inwestować w ten filtr (ewentualny koszt za głowicę to ok 60 pln),a może trzeba było Następnego dnia po przeanalizowaniu działanie i wyglądu orginalnych kubełków wybrałem się do odpowiedniego sklepu w,którym mogłem kupić potrzebne rzeczy. Tam kupiłem 5 plastikowych kolanek w cenie 1,30pln/sztuka oraz 2 metry węża igielitowego ogólnego zastosowania.Koszt to 1pln/metr. Sumując wydałem w tym sklepie 8,50zł. A oto zakupione kolanka i wężyki : ![]() Następnie za pomocą wiertarki wywierciłem trzy otwory tj dwa w wieczku (rurka idąca do akwarium i kabel od głowicy) i trzeci z boku pojemnika u dołu na wodę z akwarium. Z racji wycięcia mniejszej dziurki na kabel od głowicy musiałem przeciąć go aby go tam przełożyć.Wiadomo wtyczka by się tam nie zmieściła. Tak wygląda zamocowana głowica: ![]() Do uszczelnienia użyłem czarnego silikonu akwarystycznego.Kabel został oklejony zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Następnie zostało przyklejone jedno z kolanek w otwór przez,który będzie się wlewać woda do filtra z akwarium. ![]() Następnie pozostałem dwie pary kolanek powkładałem jedno w drugie (pasowały idealnie,po maxymalnym ich dociśnięciu do siebie nie trzeba było ich uszczelniać Do otworów w kolankach zostały włożone wężyki i osylikonowane. Wężyki miały po 1 metr długości,ale potem je skróciłem do odpowiedniej długości. Tutaj właśnie jedno kolanek(osylikonowane czeka na wyschnięcie kleju): ![]() Jak już wszystko było wyschnięte na wylot filtra dałem wężyk na wodę,która będzie wypompowywana do akwarium i następnie przełożyłem przez otwór w wieczku i w ruch poszedł znów silikon dla uszczelnienia. A przedstawiało się to tak : ![]() ![]() ![]() Po tym jak silikon zasechł umocowałem oczywiście za pomocą silikonu wężyk do kolanka znajdującego się u dołu pojemnika wężyk przez,który wlewać się będzie woda z akwa. ![]() Tak wygląda pojemnik z zamocowanymi wszelkimi rurkami,kolankami i głowicą : ![]() i cały widok: ![]() Potem nastał czas próby z wodą.Pojemnik został zalany wodą.Jednak gumka,która była pod wieczkiem przepuszczała w jednym miejscu ale i temu zaradziłem ![]() ![]() Teraz już był szczelny na 100%. Pojemnik znów został zalany wodą i nastąpiła próba w akwarium.Wszystko zostało podłączone tak jak ma być.Filtr został załączony i woda zaczęła się pompować Mój nowy filtr działał dla sprawdzenia jeszcze godzinę.Po czym go wyjąłem. Próba wypadła pomyślnie.Pod czas próby w pojemniku nie było żadnych medii filtracyjnych. Póki co filtr wyniósł mnie 8,50pln z racji posiadania silikonu i głowicy. Teraz tylko czekam na ceramikę.Planuję zastosować idąc od dołu :humus(0,5L),zoelit(1L),ceramikę(1L) i resztę przestrzeni wypełnić gąbką. Jak już wypełnię filtra mediami to dam zdjęcie jak wygląda ostatecznie. To by było na tyle jak na razie.Tym oto sposobem dobrnołem do końca |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Junior Member
Nowy
![]() |
bardzo fajne
tylko takie pytanie: czy głowica filtra będzie jakoś zamocowana w tym "kubełku" czy będzie sobie tak latać?? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Senior Member
Weteran
![]() |
Co do latania to nie ma za bardzo możliwości bo jest usztywniona przez ten wężyk,który jest nałożony na wylot.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Senior Member
Rekin
![]() |
No no bardzo fajny pomysł i wykonanie... Sam bym sobie takie coś zrobił chodź brak mi jakiegoś fajnego i szczelnego kubła...
|
|
|
#5 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
Najbardziej podoba mi sie koszt. Mam weze i pompke, to znaczy ze potrzebuje tylko pojemnik i kolanka. Sluzbowo jezdze po roznych sklepach to i pojemnik pewnie uda mi sie zalatwic.
|
|
|
#6 |
|
Senior Member
Bywalec
![]() |
Witam
Przemek inspirowałeś się tym wykonaniem przez Szweda z tej strony : http://www.defblog.se/gallery.html ? http://www.defblog.se/pictures%5Cpicture1385.jpg Ostatnio edytowane przez Jacek Pawłowski ; 07-17-2007 o 10:14. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Senior Member
Weteran
![]() |
Cytat:
http://www.akva.sk/phpBB2/showpage.php?pic_id=760 Prawdę mówiąc to pierwszy raz widzę stronę podaną przez Ciebie. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Member
Od niedawna
![]() |
REWELACJA! Sam szukalem jakiejs fotorelacji z budowy kubelka i oto jest. Powiedz prosze jak postepy w pracach, jak zaladujesz towarem to wrzuc foteczke
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Senior Member
Akwarysta
![]() |
rewelka....gratuluje zdolnosci manualnych
|
|
|
#10 |
|
Senior Member
Bywalec
![]() |
Witam
Warto ją pooglądać jest tam dużo ciekawych zdjęć - szkoda tylko,że jest po szwedzku |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | |
| Wygląd | |
|
|