Długość: 7 cm.
Występowanie: Nigeria, Kamerun – dorzecze rzeki Sonangi.
Odżywianie: drapieżnik, głównie larwy owadów.
Temperatura: 20 – 24°C.
pH: 6 do 7,5.
dH: od 4 do 15°.
Biotop:Przybrzeżne wody lasów deszczowych i sawann, płytkie strumienie i stawy.
Zbiornik: Na jednogatunkowy nieduży – 20 litrowy, towarzyski większy, od 80 litrów, z roślinami o drobnych liściach, z torfowym podłożem. Jasno oświetlony.
Zachowanie:
Pielęgnacja:
Doskonałe ryby dla początkujących, dobrze nadają się do akwarium towrzyskiego. Samczyki trochę agresywne, głownie w stosunku do własnego gatunku, samiczki nie są agresywne. Dobrze pielęgnowane mogą dożyć 3 lat.
Rozmnażanie:
Ikra rozwija się bez diapauzy około 20 dni, z diapauzą około 40 dni. Samce mogą być nieco agresywne w stosunku do samiczek. Dlatego należy koniecznie zapewnić gąszcz roślin, żeby samiczki mogły się ukryć. Agresywne samce można odciągąć od samiczek podając żywy pokarm. Ikrę składają na drobnych liściach. Młode lęgną się po 2-3 tygodniach. Jako pierwszy pokarm należy podawać im larwy skorupiaków. W celu uniknięcia strat na 1 samca powinno się brać do tarła co najmniej 2 samice.
Do tarła krótkotrwałego należy przygotować akwariu 10 litrowe, dla długotrwałego 20. Jeśli jest taka możliwość ikra jest składana w podłożu.
Na 1 tydzień przed zamierzonym tarłem rozdzielić samczyki od samiczek. Narybek może od razu po wykluciu zjadać larwy solowców.
W miejscu występowania Proporczykowców Amieta spotyka się także Aphyosemion riggenbachi, A. ahli, A. franzwerneri i Epiplatys sexfasciatus.
Postępowanie z ikrą jak opisano dla R2 w Rozmnażanie ryb karpieńcowatych.
Opracowanie:
Wojciech S.
Liczba wyświetleń: 56